SchoolOndersteuningsPlan
Het IVKO heeft in het SchoolOndersteuningsPlan in detail beschreven op welke wijze de zorg is georganiseerd en welke extra ondersteuning kan worden geboden. De meest actuele versie van dit SOP vindt u hier:
Zorg: mentor is eerste lijn in de zorg
De mentor
Iedere klas wordt begeleid door een of twee mentoren. Iedere mentor is gekoppeld aan een aantal leerlingen en voert individuele coachingsgesprekken met die leerlingen. De mentor houdt het welbevinden en de studievoortgang in de gaten. Voor ouders is de mentor het eerste aanspreekpunt binnen de school. De mentor is ook de contactpersoon als er zorgen zijn over een leerling.
Zorg: aanvullende zorg en ondersteuning in de tweede lijn
Taal- of rekenondersteuning
Taalondersteuning
Alle IVKO – leerlingen worden ieder schooljaar twee keer gescreend op taalvaardigheid. We gebruiken hiervoor de DIA – taaltoets, resultaten van deze toets worden weergegeven in de referentieniveaus van het SLO (1F, 2F, 3F, 4F). Omdat wij door het monitoren het taalniveau van de leerling goed in beeld hebben, kan er binnen de lessen goed worden aangesloten op de leerbehoefte van de individuele leerling. Leerlingen die onder het streefniveau scoren worden door de taalcoördinator onder de aandacht gebracht van het gehele docententeam, zodat de betreffende leerlingen bij alle vakken extra ondersteuning kunnen krijgen als het gaat om taal. Op het IVKO streven wij ernaar om bij ieder vak taalgericht vakonderwijs te bieden, belangrijke componenten daarvan zijn het bieden van taalsteun: extra uitleg bij (vaktaal) woorden, en het selecteren van teksten/oefeningen die aansluiten bij het niveau van de leerling.
Rekenondersteuning
Alle leerlingen in de A en de B krijgen een uur rekenen in de week om de basis te leggen die ze nodig zullen hebben in de rekenvaardigheidsvakken (natuurkunde, scheikunde, biologie, economie, wiskunde). Tijdens de lessen wordt zo mogelijk gedifferentieerd om leerlingen op niveau verder te begeleiden. IVKO biedt geen extra rekenondersteuning.
De leerlingen met dyscalculie worden door de dyscalculiecoördinator uitgenodigd om vast te leggen wat er nodig en mogelijk is aan hulpmiddelen.
Faalangstreductietraining
Twee keer per schooljaar wordt een faalangstreductietraining (BOF; Beter Omgaan met Faalangst) aangeboden, bedoeld voor leerlingen die zich door faalangst belemmerd voelen in het werken en in hun prestaties op school. Leerlingen kunnen via onze ondersteuningscoördinator worden uitgenodigd voor deelname aan de training. In een kleine groep van maximaal 8 leerlingen werken leerlingen samen en individueel aan oefeningen die hen helpen beter om te gaan met faalangst. De training wordt geleid door Linda Susan Kok en de lessen worden geroosterd in de IVKO-uren gedurende één periode.
Onderwijs zorgroute
1e lijn
- Mentor
- Docenten(team)
2e lijn
- Ondersteunings-coördinator
- Decaan
- Taalcoördinator
- Rekencoördinator
- Dyslexie-coördinator
- Leerlingbegeleider
- Faalangstreductie-begeleider
- Anti-pestcoördinator
- Trajectbegeleider (HomeBase)
3e lijn
- BPO’er (Begeleider Passend Onderwijs)
- Leerplichtambtenaar
- Schoolarts
- Schoolverpleeg-kundige
- Ouder- en Kindadviseur
Dyslexie
Leerlingen met een dyslexieverklaring kunnen gebruik maken van wekelijkse dyslexie-ondersteuning. Alle nieuwe A-leerlingen worden in periode 1 automatisch ingedeeld in dit ondersteuningsuur. Leerlingen leren tijdens dit uur werken met de voorleessoftware Claroread.
(Voor)examenleerlingen kunnen zich aanmelden om tijdens schoolexamens (SE) en het centraal examen (CE) de examens voorgelezen te krijgen d.m.v. Claroread. Alle leerlingen met een dyslexieverklaring hebben recht op maximaal 25 procent verlenging van de totale toetstijd met een maximum van 30 minuten. Meer informatie over ons dyslexiebeleid is te vinden in het dyslexieprotocol op de website van het IVKO.
Zorg: derdelijnszorg met behulp van externe partijen
Het Interne Ondersteuningsteam (IOT)
Wanneer een leerling leerproblemen heeft, zich sociaal niet goed kan redden of zelf aangeeft dat het niet goed gaat, is er vaak meer nodig dan alleen de hulp van een mentor. De mentor meldt het kind aan voor een IOT-overleg en informeert hierover de ouders/verzorgers en de leerling. Bij het IOT-overleg zijn de desbetreffende afdelingsleider, teamcoördinator en mentor aanwezig. De ondersteuningscoördinator zit het overleg voor en nodigt hierbij leden van het zorg- en ondersteuningsteam uit, denk hierbij aan de leerlingbegeleider, trajectbegeleider of BPO’er (Begeleider Passend Onderwijs). Gezamenlijk wordt nagedacht over een passend plan van aanpak. Het IOT-overleg vindt driewekelijks plaats.
Het Zorg- en Adviesteam (ZAT)
Mocht in een IOT-overleg geconcludeerd worden dat meer kennis en (buitenschoolse) deskundigheid gewenst is, dan kan een casus – mits er toestemming is van ouders/verzorgers - opgeschaald worden naar het Zorg- en Adviesteam (ZAT). Het ZAT vergadert vier keer per jaar onder leiding van de ondersteuningscoördinator. De ZAT-leden zijn de Ouder- en Kindadviseur (OKA), de leerplichtambtenaar (LPA), de schoolarts en schoolverpleegkundige (GGD). Het ZAT geeft een advies voor verdere begeleiding. De ondersteuningscoördinator en de mentor bespreken de uitkomsten met de ouders en maken afspraken over de inzet van de extra begeleiding. Casuïstiek kan ook anoniem voorgelegd worden.
Begeleiding passend onderwijs
De Begeleider Passend Onderwijs (BPO) richt zich op het leerproces en de ondersteuningsvragen van leerlingen en leraren. Zij heeft een breed basispakket aan kennis en zet die in op basis van de vraag van de leerling, de ouder en de leraar. Denk hierbij aan het ondersteunen van mentoren en vakdocenten als het gaat om groepsgerichte hulpvragen en het voorzien van handelingsadviezen.
Leerlingen die aangemeld zijn met een specifieke ondersteuningsbehoefte, kunnen worden ondersteund door de Begeleider Passend Onderwijs (BPO). Het is hierbij wel van belang dat de gevraagde extra ondersteuning past binnen het schoolondersteuningsplan (SOP) van het IVKO. Met de ouders samen wordt een onderwijsperspectiefplan (OPP) opgesteld dat gedurende het traject geëvalueerd wordt.
Contactgegevens:
Loeki Bonnema
Begeleider Passend Onderwijs (BPO)
l.bonnema@altra.nl
Trajectvoorziening
In schooljaar 2023-2024 is IVKO gestart met het opzetten van een trajectvoorziening. Een trajectvoorziening is een binnenschoolse voorziening gericht op het optimaliseren van de reguliere schoolgang en het onderwijsproces met betrekking tot de leerling met specifieke ondersteuningsbehoeften. Daar waar het de desbetreffende leerling niet lukt volledig deel te nemen in de klas, kan de leerling terugvallen op begeleiding geboden vanuit de trajectvoorziening. Vanuit de trajectvoorziening worden leerlingen begeleid door onze trajectbegeleiders.
Het besluit om een leerling in aanmerking te laten komen voor de trajectvoorziening verloopt via de ondersteuningscoördinator. Zij kan tot dit besluit overgaan naar aanleiding van een IOT-overleg, waarin de leerling besproken is met minimaal de mentor, afdelingsleider, teamcoördinator en trajectbegeleider. Voor iedere leerling wordt aan de hand van een OPP een plan van aanpak opgemaakt dat bepaalt hoe het traject voor hem/haar eruit komt te zien. Een traject bedraagt 12 tot 16 weken en kent een startmoment, evaluatiemoment en afsluitingsmoment.
Leerlingbegeleiders: een tijdelijk steuntje in de rug
Soms hebben leerlingen tijdelijk wat meer aandacht nodig dan de mentor kan geven.
In dat geval kan een leerlingbegeleider helpen. Het IVKO heeft een leerlingbegeleider die leerlingen kortdurend en gestructureerd kan helpen weer om op school tot leren te komen. Leerlingen worden hiertoe door hun mentor aangemeld bij de ondersteuningscoördinator. De ondersteuningscoördinator bepaalt tevens of aanmelding bij de BPO of leerlingbegeleider passender is.
Onderzoek GGD
De Gemeentelijke Geneeskundige Dienst (GGD) is op alle scholen van Amsterdam aanwezig om ervoor te zorgen dat er zicht is op de gezondheid van de kinderen. Deze dienst heeft een schoolverpleegkundige en een schoolarts aan de school toegewezen. In de tweede klas van de middelbare school krijgt elk kind een uitnodiging voor een preventief onderzoek (Jij & Je Gezondheid) van de Jeugdgezondheidszorg.
Contactgegevens:
Iris Meester
sociaal verpleegkundige
imeester@ggd.amsterdam.nl
T 0628312299
Schoolarts
Leerlingen die meer dan gemiddeld ziek zijn en daardoor afwezig zijn, worden aangemeld bij de schoolarts. De schoolarts nodigt deze leerlingen en hun ouders uit voor een gesprek. Afhankelijk van de reden volgt voorlichting of advisering, bijvoorbeeld over gebruik van medicatie of inzet van behandeling, maar ook worden afspraken gemaakt over wanneer weer gestart kan worden met naar school gaan. Zo nodig overlegt de schoolarts met de huisarts of specialist.
Contactgegevens:
Silvia van den Heijkant
arts Maatschappij en gezondheid
Jeugdgezondheidszorg
svdheijkant@ggd.amsterdam.nl
T 0623206558
Ouder- en Kindcentra
Bij de Ouder- en Kindteams (OKT) kunnen ouders en kinderen terecht met al hun vragen over opvoeden en opgroeien.
Er is een Ouder- en Kindadviseur (OKA) aan het IVKO verbonden bij wie ouders en leerlingen van de school terechtkunnen voor advies, gesprekken en trainingen.
Zie ook www.oktamsterdam.nl
Contactgegevens:
Heleen Knopper
H.Knopper@oktamsterdam.nl
Samenwerkingsverband
Het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Amsterdam-Diemen ondersteunt scholen bij het organiseren van passend onderwijs voor iedere leerling. Het IVKO maakt deel uit van dit verband.
Vertrouwenspersonen en instanties
Op het IVKO zijn twee interne vertrouwenspersonen aanwezig, Milton Rudge en Nathalie Audureau.
Milton Rudge e-mail: m.rudge@msa.nl telefoon: 020-5979360
Nathalie Audureau e-mail: n.audureau@msa.nl; telefoon: 020-5979360
De vertrouwenspersonen bieden een laagdrempelig luisterend oor voor leerlingen en medewerkers. Maar de vertrouwenspersonen zijn ook aanspreekpunt voor leerlingen, medewerkers en bezoekers op het moment dat er ongewenst gedrag gesignaleerd wordt zoals seksueel overschrijdend gedrag of opmerkingen, racisme of discriminatie.
Wanneer de reguliere wegen niet tot een oplossing van een mogelijk conflict hebben geleid probeert de vertrouwenspersoon het probleem helder te krijgen en informeert de klager over mogelijke vervolgstappen: externe vertrouwenspersoon, schoolleiding, bestuur, Landelijke Klachtencommissie Stichting Onderwijsgeschillen, politie.
De vertrouwenspersonen zorgen ervoor dat iedereen binnen de school op de hoogte is van het bestaan van de klachtenregeling en informeert de schoolleiding indien er signalen zijn omtrent ongewenste situaties die aandacht verdienen ondanks het uitblijven van een officiële klacht
Behandelen met zorgvuldigheid
Alle vraagstukken die de vertrouwenspersonen voorgelegd krijgen, worden met zorgvuldigheid en in vertrouwen behandeld. De informatie wordt verplicht vertrouwelijk behandeld. Voordat de vertrouwenspersonen informatie kunnen inwinnen bij andere personen of instanties, moet de klager uitdrukkelijk toestemming geven.
Extern vertrouwenspersoon
Naast de interne vertrouwenspersonen hebben we ook een externe vertrouwenspersoon.
De externe vertrouwenspersoon handelt de klacht af volgens een vaste procedure. Alle zaken behandelt zij strikt vertrouwelijk en zij is geen verantwoording schuldig aan de school. Hierdoor kan het kind en/of ouder/verzorger vrijuit spreken en een klacht voorleggen.
Gegevens extern vertrouwenspersoon
Sophie Drenth: 0629531275;
Emailadres: sophie@deexternevertrouwenspersoon.nl
Klachtenregeling
Conform de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO), art. 24 is iedere VO-school verplicht een klachtenregeling te hebben. Het IVKO valt onder de klachtenregeling van de MSA. De klachtenregeling is in 2018 herzien en vastgesteld door de CMR. Zie www.msa.nl voor meer informatie. Er kan gekozen worden voor het installeren van een eigen interne MSA klachtencommissie of er kan gekozen worden om zich aan te sluiten bij een externe landelijke klachtencommissie. De MSA heeft zich aangesloten bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs van de Stichting Onderwijsgeschillen. De klachtenregeling is bedoeld voor de afhandeling van officiële klachten, maar natuurlijk willen we liever niet dat het zover komt. Ouders dienen op tijd contact op te nemen met de mentor of docent.
Een klager die een probleem op of met de school of instelling ervaart, neemt contact op met degene die het probleem heeft veroorzaakt, tenzij de aard van het probleem zich daartegen verzet. Indien dat contact niet tot een oplossing leidt, legt de klager het probleem voor aan de schoolleiding. Een klacht over de bestuurder kunt u bespreken met de voorzitter van de Raad van Toezicht.
De klager kan het probleem ook bespreken met de interne of de externe vertrouwenspersoon. Een volgende stap is contact opnemen met de afdelingsleider en dan de directeur. Als het niet lukt een probleem op schoolniveau op te lossen, dan kan de klacht per mail of per brief ingediend worden bij de bestuurder van de MSA, de heer Alle van Steenis (a.steenis@msa.nl). Ook is het mogelijk rechtstreeks een klacht neer te leggen bij de Landelijke Geschillencommissie Onderwijs. De bestuurder zal de klacht daar ook neerleggen in gevallen waarin niet tijdig een oplossing wordt gevonden.
Klager kan zich direct wenden tot de Landelijke Klachtencommissie, of een klacht kan via de bestuurder hiernaartoe worden verwezen. De MSA is aangesloten bij de Stichting Onderwijsgeschillen. Informatie over deze stichting en de werkwijze van de klachtencommissie is te vinden op de website www.onderwijsgeschillen.nl.
Het adres van de commissie is:
Landelijke Klachten-commissie Onderwijs
Postbus 85191, 3508 AD Utrecht, telefoon 030-2809590,
e-mail info@onderwijsgeschillen.nl.
Meldpunt vertrouwensinspecteurs voor klachten over seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld
Ouders, leerlingen, docenten, directies en besturen, maar ook vertrouwenspersonen kunnen de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs raadplegen wanneer zich in of rond de school (ernstige) problemen voordoen op het gebied van seksuele intimidatie en seksueel misbruik (zedenmisdrijven), psychisch en fysiek geweld of discriminatie en radicalisering.
Telefoon: 0900-1113111 (lokaal tarief)