Alledaagse zaken

Magister

Magister is het digitale programma dat op het IVKO gebruikt wordt als leerlingvolgsysteem en als Elektronische Leeromgeving (ELO). Leerlingen gebruiken Magister om hun persoonlijke agenda, het rooster en roosterwijzigingen te bekijken. Als ouder kunt u hierin ook de vorderingen van uw kind volgen. Docenten gebruiken Magister om de studiewijzers voor de vakken zichtbaar te maken voor leerlingen. En om aftekeningen, cijfers en PTA te verwerken, verslagen te maken en absenties van leerlingen bij te houden. 

Om in te kunnen loggen in Magister ontvangen leerlingen en ouders aan het begin van de schoolcarrière een gebruikersnaam en een wachtwoord. Bij problemen met inloggen kan het best contact worden opgenomen met de administratie via ivko@msa.nl o.v.v. voor- en achternaam van de leerling en klas.

Studiewijzers in Magister

Elke leerling krijgt aan het begin van het schooljaar per vak een jaarprogramma, de zogenaamde studiewijzer. Deze studiewijzers staan in de Elektronische Leeromgeving (ELO) van het digitale leerlingvolgsysteem Magister. Hierdoor weet de leerling wat hij moet leren en maken. 

Het jaarprogramma bestaat uit vier periodes met opdrachten en toetsen. De opdrachten zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de beheersing van een bepaald leerdoel.  Als bepaalde opdrachten voldoende zijn afgerond krijgt de leerling van de docent een zogenoemde aftekening. Veel opdrachten zijn individueel. Er zijn ook onderdelen die leerlingen gezamenlijk maken. Sommige opdrachten zijn voor alle leerlingen verplicht, maar er zijn ook opdrachten die een leerling in overleg met de vakdocent invult. De opdrachten worden door de docenten genoteerd in Magister zodat leerlingen en ouders de voortgang voortdurend kunnen volgen. Toetsen worden beoordeeld met cijfers. Het systeem van aftekeningen wordt gehanteerd tot en met het derde leerjaar. Hiermee wordt het voortgangsproces van de leerling goed in kaart gebracht. Een additionele bonus is dat leerlingen die alle aftekeningen hebben behaald, in aanmerking komen voor een herkansing van dat vak (twee per periode). 

Lesrooster

De lessen duren veertig minuten maar worden meestal gegeven in blokken van twee lesuren. Het voordeel van de blokuren is dat de leerlingen een beperkt aantal vakken hebben op een dag. De roosters staan in Magister. In enkele gevallen kan voor de bovenbouw ook het tiende uur worden ingeroosterd.

Lestijden:

Lesrooster
1e uur8.30 - 9.10
2e uur9.10 - 9.50
3e uur9.50 - 10.30
kleine pauze (15 minuten)
4e uur10.45 - 11.25
5e uur11.25 - 12.05
6e uurgrote pauze (40 minuten)
7e uur12.45 - 13.25
8e uur13.25 - 14.05
9e uur14.05 - 14.45
kleine pauze (15 minuten)
10e uur15.00 - 15.40
11e uur15.40 - 16.20
12e uur16.20 - 17.00

verkort lesrooster
1e uur8.30 - 9.00
2e uur9.00 - 9.30
3e uur9.30 - 10.00
4e uur10.00 - 10.30
pauze
5e uur10.50 - 11.20

Geen 6e uur

7e uur11.20 - 11.50
8e uur11.50 - 12.20
9e uur12.20 - 12.50

Jaarplanning

U vindt de jaarplanning op onze website onder het kopje ‘activiteiten’.

Lichtkrant

Op elke etage hangen monitoren waarop de actuele mededelingen en roosterwijzigingen vermeld staan. 

Adresgegevens en mailcontact

Vrijwel al onze communicatie verloopt digitaal via Magister of Office 365. Het is daarom erg belangrijk dat uw e-mailadres klopt. Ouders kunnen via ‘instellingen’ in Magister zelf hun e-mail of mobiele telefoonnummer wijzigen. Leerlingen hebben een eigen e-mailadres en outlook-account. Het e-mailadres is 12345@edu.msa.nl, waarbij de cijfers vervangen moeten worden door het Magisternummer van de leerling. Leerlingen kunnen direct mailen met docenten, ouders wordt gevraagd contact op te nemen met de persoonlijk mentor van de leerling.

Onderwijstijd

Het IVKO programmeert gemiddeld genomen 189 onderwijsdagen per jaar. Daarbij kan het voorkomen dat in een kort schooljaar dit aantal dagen niet wordt gehaald. in een ander schooljaar wordt dan meer geprogrammeerd. 

Leerlingen volgen afhankelijk van het leerjaar en het gekozen profiel tussen de 37 en 41 lesuren per week. Daarnaast gelden ook als onderwijstijd: excursies, kunstavonden, de IVKO-week, buitenschoolse sportactiviteiten, werkweken, huiswerkateliers en filmatelier-uren. Daarmee voldoen wij ruimschoots aan de norm van 3700 (mavo) en 4700 (havo) onderwijsuren gedurende de schoolloopbaan. 

Roosterwijzigingen, lesuitval en tussenuren 

Uiteraard proberen wij lesuitval zo veel mogelijk te beperken. Eventuele roosterwijzigingen worden zichtbaar gemaakt in het Magisterrooster en zijn tevens zichtbaar via de lichtkrant.  Als een docent op het eerste of laatst uur afwezig is, vervalt de les. Overige lessen worden zoveel mogelijk opgevangen door een invaller die gelegenheid geeft tot zelfstandig werken. Wanneer een docent zich op de dag zelf ziek meldt, is het helaas niet altijd te voorkomen dat leerlingen al onderweg zijn naar school. 

Het IVKO heeft een overvol gebouw en veel vaklokalen. Dat betekent dat ons rooster beperkingen kent en dat levert helaas tussenuren op. Gedurende tussenuren kunnen leerlingen zelfstandig werken in de kantine of op de leerlingwerkplekken aan de vide.   

Vakanties en vrije dagen

VAKANTIE REGIO NOORDDATA VRIJ
Herfstvakantie
maandag 28 oktober t/m vrijdag 1 november 2024
Kerstvakantie
maandag 23 december t/m vrijdag 3 januari 2025
Voorjaarsvakantie (krokus)
maandag 17 februari t/m vrijdag 21 februari 2025
Tweede Paasdag
maandag 21 april 2025 (valt in meivakantie)
Meivakantie
maandag 21 april t/m vrijdag 2 mei 2025
Bevrijdingsdag
maandag 5 mei 2025 (aansluitend aan de meivakantie)
Hemelvaart
donderdag 29 mei en vrijdag 30 mei 2025
2e Pinksterdag

maandag 9 juni 2025

Zomervakantie
maandag 14 juli t/m vrijdag 22 augustus 2025

Studiedagen

  • 11 en 12 november - teamtweedaagse
  • 21 januari - studiedag
  • 4 maart - MSA-brede studiedag
  • 13 juni - studiedag

Kosten

Ouderbijdrage

Net als de afgelopen jaren is de ouderbijdrage vastgesteld op 225 euro per leerjaar. De ouderbijdrage wordt geïnd via WIS Collect. Op uitdrukkelijk verzoek van ouders en de DMR is er ook de mogelijkheid extra te doneren. Extra donaties komen ten goede aan de IVKO-week. De begroting en de gedane uitgaven worden jaarlijks ter instemming voorgelegd aan de oudergeleding van de DMR. 

Ouderbijdragen zijn vrijwillig. Leerlingen mogen niet uitgesloten worden van activiteiten indien de ouderbijdrage niet is voldaan. Het grootste deel van de ouderbijdragen zetten wij in om ons uitgebreide culturele aanbod te bekostigen.

De school is voor alle leerlingen toegankelijk, ongeacht het inkomen van de ouders. De inning van de ouderbijdrage gaat via WIS-collect. 

Werkweken en excursies

Met uitzondering van de examenklassen gaan alle leerlingen op werkweek in schooljaar 24/25. Hiervoor wordt een aanvullende ouderbijdrage gevraagd. Ook deze ouderbijdrage is vrijwillig en gespreide betaling is mogelijk De werkweken kunnen echter geen doorgang vinden als minder dan 90 procent van de ouders heeft bijgedragen. Daartoe inventariseren wij hoeveel ouders bereid zijn cq in staat zijn bij te dragen.

Boeken

Sinds een aantal jaren zijn schoolboeken voor ouders en verzorgers in het voortgezet onderwijs gratis. Dit houdt in dat de boeken niet meer door hen moeten worden gekocht. Leermiddelen zoals woordenboeken, atlassen, rekenmachines, insteekhoesjes etc. dienen wel door ouders te worden aangeschaft. Beschadigde of vermiste boeken worden aan het eind van het schooljaar door Van Dijk in rekening gebracht bij de ouders.

Openbaar vervoer

Omdat we veel op pad zijn is het voor leerlingen binnen Amsterdam noodzakelijk om een ov-chipkaart te hebben. Leerlingen buiten Amsterdam, die met de trein reizen, kunnen een jaartrajectkaart aanschaffen. Deze jaarkaart is tevens te gebruiken als ov-chipkaart. Uitgebreide informatie is te vinden op de site van de ov-chipkaart: www.ov-chipkaart.nl  en de NS, www.ns.nl.

Mocht tijdens schooltijd iets met een leerling gebeuren waardoor deze naar het ziekenhuis moet en als de ouders onbereikbaar zijn, dan zal de school zorgen voor taxivervoer en een begeleider. De kosten van het vervoer zijn voor rekening van de ouders.

Overige kosten

EXTRA KOSTEN PER LEERJAAR (BIJ BENADERING)

  • Voorgeschreven persoonsgebonden materiaal voor verschillende vakken (o.a. rekenmachine, atlas, tekenmaterialen, etc.); eenmalig aan te schaffen: 125 euro
  • Laptop: vanaf 350 euro of maandelijks bedrag via the Rent Company
  • Werkweek A-jaarlaag: 195 euro - binnenland
  • Werkweek B-jaarlaag: 260 euro - binnenland
  • Werkweek C-havo: 235 euro - binnenland
  • Werkweken:  C-mavo, havo 4 : 445 euro - buitenland

Leerlingen zullen in de loop van het jaar deelnemen aan activiteiten als klassenavonden en schoolfeesten. Voor dit soort activiteiten kan een kleine toegangsbijdrage gevraagd worden.

Kluisjes

De kosten van het gebruik van de kluisjes vallen binnen de vrijwillige ouderbijdrage. 

Tegemoetkoming kosten 

De gemeente Amsterdam heeft voorzieningen voor gezinnen met een laag inkomen. HIER vindt u een overzicht van de regelingen en de voorwaarden om in aanmerking te komen. Ouders woonachtig buiten Amsterdam informeren bij hun eigen gemeente. 

Ook is er het jongerencultuurfonds voor ouders met een laag inkomen die hun kinderen teken-, dans-, muziek- of  toneelles gunnen en daar een bijdrage in kunnen gebruiken. Onze leerlingenadministratie kan u helpen bij het doen van een aanvraag. Zie www.jongerencultuurfonds.nl.

Eigendommen en verzekering

Het IVKO is niet aansprakelijk voor diefstal en het zoekraken of beschadigen van eigendommen van leerlingen. Wij adviseren onze leerlingen dan ook om geen kostbare voorwerpen, zoals erg dure kleren, mobiele telefoons, sieraden en dergelijke, mee naar school te nemen of deze op te bergen in een kluisje.

Schade die leerlingen veroorzaken aan eigendommen van de school, medewerkers en medeleerlingen dient door hen of hun ouders te worden vergoed.

De MSA heeft een collectieve aansprakelijkheids- en reisverzekering voor leerlingen en medewerkers afgesloten. Deze is van kracht tijdens de activiteiten en uitstapjes die in schoolverband worden georganiseerd. Deze verzekering is een zogenaamde aanvullende verzekering. Dit betekent dat altijd eerst de verzekering van de ouders of verzorgers zal worden aangesproken.

Laptop

Wij maken meer en meer gebruik van digitale lesmethodes, Office 365-faciliteiten en ons digitale portfolio Leerpodium. In principe verwachten wij dat leerlingen een eigen laptop hebben. Leerlingen kunnen hiervoor een huurcontract aangaan bij ‘The Rent Company’. De school heeft een zeer beperkt aantal leenlaptoppen. Als het bedrag van de aanschaf een probleem is, kan de gemeente onder voorwaarden helpen. Zie hiervoor de regeling Pak je Kans van de gemeente Amsterdam.

Schoolveiligheid en BHV

Het IVKO is een veilige school voor leerlingen en medewerkers. Het schoolgebouw voldoet aan alle veiligheidseisen. We hebben gediplomeerde bedrijfshulpverleners. We werken volgens een schoolveiligheidsplan, maken gebruik van een incidentenregistratiesysteem en hebben een veiligheidscoördinator.

Kantine

Tijdens de pauzes worden er gezonde broodjes en huisgemaakte soep verkocht door Barend van Catering Festijn. Er kan met PIN betaald worden.