Focus op kunstonderwijs

De K van IVKO staat voor kunstzinnig. Het IVKO wil creatieve, authentieke mensen afleveren die kritisch kunnen denken en met eigenheid creëren. Binnen het kunstonderwijs op het IVKO staat het zelf maken centraal. Dat doen leerlingen soms alleen, maar vaker nog gezamenlijk. Een substantieel deel van onze leerlingen stroomt door naar kunstopleidingen op mbo- en hbo-niveau.

Cultuurprofielschool

Het IVKO maakt met 44 andere scholen deel uit van de Vereniging voor Cultuurprofielscholen (VCPS). Al deze scholen profileren zich met kunst- en cultuuronderwijs. De kwaliteit ervan wordt vierjaarlijks getoetst door een visitatiecommissie van de VCPS. Zie verder www.cultuurprofielscholen.nl.

DAMU-school

Slechts twaalf scholen in Nederland mogen gebruikmaken van de wettelijke DAMU-regeling. Vanaf schooljaar 2017-2018 is het IVKO een van die twaalf. De DAMU-status geeft ons de mogelijkheid om toptalent in dans en muziek de ruimte en tijd te geven hun talenten te ontplooien. Concreet gaat het dan om leerlingen die een vooropleiding dans of muziek volgen aan een erkende HBO-instelling, zoals het Amsterdams Conservatorium en de Academie voor Dans en Theater van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het IVKO werkt intensief samen met de dansvooropleiding 5 O’Clock van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Het IVKO kan DAMU-leerlingen binnen de kaders van de DAMU-regeling bijzondere faciliteiten aanbieden. Dat doen wij altijd op maat en afgestemd op de betreffende leerling. Faciliteiten bestaan bijvoorbeeld uit verlichting van het onderwijspakket door bepaalde vakken niet te volgen. Op de mavo betreft dit lichamelijke opvoeding, maatschappijleer en een kunstvakken. Op de havo betreft dit lo, maatschappijleer, ckv en een profiel keuzevak. Ook is er de mogelijkheid om toetsen of examens te spreiden om ruimte te beiden voor optredens, in uitzonderlijke gevallen zelfs het centraal examen. Zie voor gedetailleerde informatie de wettelijke regeling: beleidsregel DAMU-licentie VO 2020.

DAMU-leerlingen worden begeleid door een speciale DAMU-mentor, Maureen Gefken. DAMU-leerlingen kunnen met haar bespreken welke faciliteiten zij nodig hebben. Deze afspraken zijn altijd individueel. 

Producties, IVKO-week en de Grote Voorstelling

IVKO-leerlingen maken veel. Dit culmineert in vele eigen producties, al dan niet in samenwerking met culturele partners in de stad. Het actuele overzicht van IVKO-producties publiceren we op de website. Leerlingen en ouders zijn bijna altijd welkom. Een van de hoogtepunten is de IVKO-week waar leerlingen onder leiding van tientallen kunstenaars en gezelschappen in de stad in allerlei disciplines werken aan één thema. Dit resulteert in een feestelijke expositie voorafgaand aan de kerstvakantie. Een ander hoogtepunt is de Grote Voorstelling, een productie waarbij alle kunstvakken samenkomen en waaraan leerlingen uit alle jaarlagen mee kunnen doen. 

Kunstvakken in de onderbouw en bovenbouw

In de eerste en tweede klas volgen alle leerlingen dezelfde kunstvakken. Vier vakken worden gedurende een half jaar gevolgd: muziek, mime, dans en film. Het vak drama wordt het gehele jaar gevolgd. Sinds schooljaar 21/22 worden de beeldende disciplines niet meer apart aangeboden, maar gezamenlijk in het Atelier IVKO. Leerlingen hebben wekelijks vier uur beeldende kunstonderwijs in het Atelier IVKO. Daarbij komen de disciplines tekenen, fotografie, handvaardigheid en mode/textiel aan bod. Het Atelier IVKO is een goed uitgeruste ruimte met keramiek oven, een zone voor grof werk en een zone voor fijn werk. Ook is er de mogelijkheid om digitaal te werken.

In de derde klas volgen alle leerlingen een brede beeldende module, daarnaast kiezen ze een podium-module (dans, muziek of drama) en als laatste hebben de leerlingen een vrije keuze uit een tweede podium-module, een verdiepende module foto, film of mode & textiel of een module theatertechniek. In het vierde leerjaar kiezen de leerlingen een examenvak na advies van de kunstdocenten. Alle leerlingen doen in één kunstvak eindexamen. Vanaf schooljaar 21/22 zijn alle beeldende disciplines vertegenwoordigd in het brede vak beeldende vorming. Op de havo is het mogelijk in twee kunstvakken examen te doen binnen het profiel C&M. Dit is dan één podium- en één beeldend vak. De mavo-examenleerlingen volgen daarnaast nog de D-module beeldend of podium.  

De podiumvakken

De podiumvakken zijn de examenvakken dans, drama en muziek. In de A en B wordt ook mime gegeven. 

Dans

In de onderbouw leer je een aantal basisvaardigheden, waaronder improvisatie, techniek en dansexpressie. In de bovenbouw krijg je veel danstechniek. Je leert een choreografie te maken en er zijn veel optredens binnen en buiten de school. Regelmatig stromen IVKO-leerlingen door naar de mbo-dansopleiding van het ROC van Amsterdam en de dansopleidingen van de Academie voor Theater en Dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Mime en drama

Bij mime en drama worden de leerlingen vanaf het begin uitgedaagd en geïnspireerd om hun eigen ideeën op het toneel vorm te geven. Zij leren zichzelf te uiten en in te leven in een ander. Door zelf theater te maken en door naar voorstellingen te gaan leert de leerling het theatervak in al zijn facetten kennen.

In de onderbouw krijgen leerlingen onderricht in basisvaardigheden als duidelijk spreken, samenspel en de ontwikkeling van de verhouding tot het publiek.

Leerlingen die in de bovenbouw drama kiezen verdiepen zich verder in het vak en leren te werken vanuit vaktermen waarbij het proces centraal staat. Zij leren vanuit theater te reflecteren op de wereld om hen heen. In het examenjaar komt het ontwerpaspect uitgebreid aan bod: leerlingen werken als theatermaker. Ieder jaar stromen er leerlingen door naar beroepsopleidingen.

Muziek

In de eerste twee jaar hebben alle leerlingen muziekles. Zij maken zelf meerdere muziekstukken. Maar leerlingen gaan ook naar buiten, bijvoorbeeld naar het Muziekgebouw aan ‘t IJ, naar de workshop ‘Klankspeeltuin’. In de bovenbouw worden daar muziektheorie en optreden voor een groot publiek aan toegevoegd. Elk jaar stromen er leerlingen door naar de mbo-muziekopleidingen en het Conservatorium van Amsterdam.

D-module Podium

In de D-module podium voor mavo-examenleerlingen onderzoeken examenleerlingen dans, drama en muziek hoe zij hun podiumpresentaties kunnen versterken. We doen oefeningen ter training en bewustwording van theatraliteit en experimenteren met theatervormgeving.

Naschoolse talentklas Dans

We hebben met de 5 O’Clock class, de vooropleiding van de Academie, een nauw samenwerkingsverband. Dit houdt onder andere in dat sterk gemotiveerde leerlingen deel kunnen nemen aan een talentklas die na schooltijd wordt geprogrammeerd en wordt geleid door docenten van de 5 O’Clock. Leerlingen die hier gemotiveerd en getalenteerd blijken, kunnen zonder auditie doorstromen naar de 5 O’Clock opleiding.

Naschoolse talentklas Muziek

Sterk gemotiveerde leerlingen die een instrument bespelen of zingen kunnen deelnemen aan een talentklas die na schooltijd wordt geprogrammeerd en wordt geleid door docenten/stagiaires van het Conservatorium.

Productieklas

Sterk gemotiveerde leerlingen uit alle jaarlagen (met uitzondering van de examenklassen) kunnen deelnemen aan de productieklas. Daarin wordt een grote voorstelling gemaakt en geproduceerd waarbij leerlingen kennismaken met alle facetten van het maken van een theatervoorstelling.

Beeldende disciplines: atelier IVKO en Studio FF


De beeldende disciplines tekenen, mode & textiel, handvaardigheid, keramiek, foto en film zijn sinds schooljaar 21/22 geprogrammeerd in het Atelier IVKO. Niet meer apart, maar gezamenlijk met veel aandacht voor het creatieve proces. Daarbij ontstaat er ruimte om werk te maken dat disciplines combineert, overstijgt of helemaal nieuwe dingen uit te proberen als lasersnijden of 3D-printen. Het docententeam gaat je verleiden te onderzoeken hoe jij je het beste kunt uitdrukken in de beeldende disciplines. Alle leerlingen starten in de A en B met vier onafgebroken lesuren in Atelier IVKO, een ruimte waarin je skills aanleert en leert over de wereld om je heen, sociaal/maatschappelijk maar ook toekomstgericht. In de C-jaarlaag hebben alle leerlingen twee lesuren in het atelier. Vervolgens kunnen leerlingen het brede vak beeldende vorming kiezen als examenvak. Daarbij maken ze werk in de discipline van hun keuze, maar hebben ook de vrijheid om beeldende disciplines te combineren. De mavo-leerlingen doen mee aan een landelijk examen waarbij zij een bepaald thema krijgen aangereikt. Daarnaast werken zij, net als de havo-leerlingen, aan een expositie van eigen werk.

Ieder jaar stromen er leerlingen van het IVKO door naar de diverse kunstacademies, en fotografie- en filmopleidingen in Nederland op mbo en hbo-niveau. Meer en meer werken deze opleidingen cross-disciplinair en met gebruik van technologie. Met het nieuwe Atelier IVKO en Studio FF hoopt het IVKO de aansluiting met deze vervolgopleidingen nog vloeiender te maken.

Atelier IVKO

In Atelier IVKO zijn zones voor beeldend grof (keramiek, hout en metaal bewerken, solderen) en beeldend fijn (teken en schilderen, mode en textiel en film en foto. Het atelier heeft een open karakter maar kan zo nodig voor een klein deel worden afgesloten. Je kunt er ambachtelijk maar in toenemende mate ook digitaal aan de slag. Alle materialen en gereedschappen zijn zo georganiseerd zodat je ze makkelijk zelfstandig kan pakken en ermee aan de slag kan gaan en je ze vervolgens ook weer eenvoudig kunt opbergen.

Studio Foto/Film

In STUDIO FF staan vaste computers waarop je kan monteren en foto’s kunnen bewerken. Er is ook een kleine maar goed uitgeruste dokaruimte. Dit lokaal is zo ingericht dat je het flexibel kan gebruiken. Met vaste werktafels met computers langs de wanden en verrijdbare tafels in het midden van het lokaal. Zo is er een mogelijkheid om een kleine fotostudio in te richten of een filmset.

Leerlingen kunnen in de C kiezen voor een verdiepende module foto of film naast de brede beeldende module. Deze module is specifiek voor leerlingen die zich in de meer technische kanten van foto of film willen verdiepen. Leerlingen die examen willen doen met fotografisch werk of een film kiezen het examenvak beeldende vorming.

We hebben ieder schooljaar ons eigen IVKO-filmfestival, waarvan de winnaars naar het NFFS (Nederlands Filmfestival voor Scholieren) gaan.

Naschoolse talentklas Beeldend

Tekst van het artikel.

C-module theatertechniek

Dit vak kan alleen als module gekozen worden in het derde jaar. In het hart van de school bevindt zich een prachtige theaterzaal. De theaterzaal is voorzien van professionele theatertechnische voorzieningen. Licht, geluid en decor spelen een grote rol bij de uitvoering van voorstellingen. Tijdens de lessen van het vak theatertechniek leer je hoe je schijnwerpers moet ophangen en richten. Hoe je een microfoon aansluit op de mengtafel. Je leert hoe je moet omgaan met de hijsmiddelen. Leerlingen die theatertechniek volgen worden bij veel podiumpresentaties op school ingeschakeld. In het begin onder begeleiding, maar naarmate het schooljaar vordert werken ze steeds zelfstandiger.

Kunstbeschouwing

CKV

Leerlingen leren bij Culturele en Kunstzinnige Vorming hun kennis van verschillende vormen van kunst en cultuur te vergroten en deze kennis in te zetten bij het beschouwen van kunst.

CKV is een ervaringsvak. Leerlingen zijn daarom regelmatig buiten de school te vinden; ze bezoeken dan een museum, voorstelling of expositie. De ene leerling vindt iets mooi en de ander niet. Hierover gaan leerlingen met elkaar in gesprek en ze verwerken hun ervaringen met behulp van praktische opdrachten. Leerlingen stellen een kunstportfolio samen in Leerpodium.

Kunstalgemeen

Dit vak wordt gegeven in 4 en 5 havo. Kunst algemeen (KUA) is het theoretische deel van het gekozen kunstvak. Kunstbeschouwing staat centraal: kijken en betekenis geven. Leerlingen maken kennis met de belangrijkste termen en begrippen van de bouwkunst, dans, muziek, beeldende kunst en drama. Zij leren woorden te geven aan wat ze zien. En ze leren verschillende historische kunststromingen kennen en duiden. Het vak wordt afgesloten met een Centraal Schriftelijk Examen en bepaalt de helft van het eindcijfer voor het kunstvak op de havo.

Kunstgeschiedenis in de C

In het derde jaar volgen alle leerlingen een vak kunstgeschiedenis.

Naar buiten

Buitenschoolse kunstzinnige activiteiten

We maken veel zelf, maar iets bekijken, vergelijken en erover nadenken is ook belangrijk. We gaan naar musea, de film, bezoeken theaters en we zijn regelmatig in Artis te vinden. We doen mee met columnwedstrijden, poëzieprojecten, het jaarlijks Kasteeljuweel in het Muiderslot voor eersteklassers. Daarnaast worden onze leerlingen graag gevraagd om mee te doen aan debatten en openbare discussies.

Dansleerlingen gaan regelmatig naar danstheater AYA en reflecteren daar met de dansers op het maakproces van de voorstelling die zij zojuist hebben gezien. Omdat we zoveel culturele activiteiten hebben, gebruiken we een aanzienlijk deel van de ouderbijdrage om al deze leuke en leerzame uitstapjes en activiteiten te bekostigen. Daarnaast maken we gebruik van de Cultuurkaart (CJP), de Voucherbank en de Museumjaarkaart (MJK) voor jongeren.

  • deelname aan binnen- en buitenschoolse activiteiten is verplicht, ook als ze buiten schooltijd plaatsvinden
  • Wij verwachten van onze leerlingen dat zij zich zelfstandig, in kleine groepjes, kunnen verplaatsen
  • Wij verwachten tevens van onze bovenbouwleerlingen dat zij in het bezit zijn van een museumjaarkaart

Openbare Bibliotheek

Al onze leerlingen zijn gratis lid van de OBA (Openbare Bibliotheek). CC Amstel is onze achterbuur op het Asscherterrein. Docenten bezoeken, samen met onze leerlingen de bibliotheek om te lezen, te studeren, te onderzoeken en tentoonstellingen in te richten.

  • deelname aan binnen- en buitenschoolse activiteiten is verplicht, ook als ze buiten schooltijd plaatsvinden
  • Wij verwachten van onze leerlingen dat zij zich zelfstandig, in kleine groepjes, kunnen verplaatsen
  • Wij verwachten tevens van onze bovenbouwleerlingen dat zij in het bezit zijn van een museumjaarkaart

Optreden in CC Amstel

Naast het IVKO is het professionele CC Amstel theater. Voor optredens maken wij veelvuldig gebruik van dit theater opdat leerlingen podiumervaring opdoen. Tijdens de open podia kunnen leerlingen samen of alleen een optreden verzorgen voor de rest van de school: van musicalliedjes tot het zingen van ballads en van serieus toneel tot komische acts De examenleerlingen houden hun afsluitende dans, theater en muziekvoorstellingen in CC Amstel.